Normal_justitie__rechtbank

Straumann, leverancier van tandimplantaten, wil van het driejarig contract met VGZ af en sleepte de verzekeraar voor de rechter. Deze gaat daar echter niet in mee en vindt dat de overeenkomst in stand moet blijven. De leverancier is samen met implantologen en tandartsen de strijd aangegaan tegen het inkoopbeleid van VGZ. Dit meldt de Telegraaf.

De verzekeraar vindt dat de gebruikte implantaten vaak te duur zijn en paste zijn tarieven aan. De organisatie ging samenwerken met voorkeursleveranciers om zo woekerwinsten door tandartsen tegen te gaan. Uiteindelijk besloot het om een gemiddelde prijs van 186 euro te hanteren. Implantologen declareren vaak het maximale bedrag van 314 euro. Daarom sloten dit jaar minder tandarts-implantologen een contract af met VGZ.

Overeenkomst bindend

VGZ sprk met twaalf leveranciers een vast leveringsbedrag af om zo 3 miljoen euro minder aan zorgkosten uit te geven. Eén van die twaalf leverancier, Straumann, zegt helemaal geen bindend contract te hebben met VGZ omdat er nog geen handtekeningen onder staan. De rechter gaat mee in het verweer van de verzekeraar die zegt dat de leverancier geen offerte had moeten maken met de geldende voorwaarden als het geen samenwerking wilde aangaan.

Medio augustus had Straumann nog onder het contract uit kunnen komen, maar niet later dan dat. Uiterlijk 22 mei moet de leverancier de overeenkomst ondertekenen, anders zullen er dwangsommen aan te pas moeten komen. Mogelijk gaat de organisatie in hoger beroep.

Door: Nationale Zorggids