Logo_zorginstituut_nederland

Zorginstituut Nederland gaat opnieuw beoordelen of chronische pijnbestrijding via neuromodulatie vergoed moet blijven binnen het basispakket. Er wordt gekeken of de behandeling bij de patiëntengroepen effectief is. Deze herbeoordeling levert spannende tijden op voor mensen die volledig afhankelijk zijn van neuromodulatie, zoals patiënten met zenuwpijn. Dit meldt RTL Nieuws.

Neuromodulatie wordt via een klein kastje in het lichaam aan het werk gezet. In theorie zorgt dit kastje er voor dat de pijnprikkel overheerst wordt door een andere prikkel, waardoor er geen of minder pijn ervaren wordt. Het gebruik van zo’n apparaatje kost jaarlijks ongeveer 2.000 euro en is niet voor iedereen toegankelijk. Er zijn vaak lange wachttijden en het wordt alleen aangeboden als alle andere vormen van pijnbehandeling niet meer werken.

Petitie

Om ervoor te zorgen dat ook andere pijnpatiënten gebruik kunnen maken van neuromodulatie, is gisteren een petitie met ruim 11.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Hiermee wil initiatiefnemer Patiëntenvereniging voor Neuromodulatie (PVVN) de behandeling in het basispakket houden. De verwachting is dat Zorginstituut Nederland in september met een standpunt komt over de toekomst van neuromodulatie in het basispakket.

Door: Nationale Zorggids