Normal_anticonceptie__anticonceptiepil

Bureau Clara Wichmann is samen met DeGoedeZaak een petitie gestart om anticonceptie terug in het basispakket te krijgen. Momenteel krijgen namelijk alleen vrouwen tot 21 jaar anticonceptie vergoed. Op donderdag 4 juli stemt de Tweede Kamer hierover. Dit meldt Clara Wichmann. 

Het Bureau, dat streeft naar een betere maatschappelijke- en rechtspositie van vrouwen in Nederland, noemt de keuze om zwanger te worden "een kwestie van zelfbeschikking". “Daarom moet anticonceptie voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen zijn. Hiernaast is anticonceptie relatief goedkoop, waardoor de druk op de nationale begroting minimaal is.”

Ondanks de lage prijs blijft het voor een groep vrouwen lastig om aan anticonceptie te komen. Vooral vrouwen die het liefst gaan voor een spiraaltje of zich willen laten steriliseren, kunnen de prijs als een drempel zien.

Als het aan Clara Wichmann ligt, draagt anticonceptie in het basispakket ook bij aan het weghalen van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Omdat anticonceptie nu veelal een kostenpost voor vrouwen is, worden zij opgezadeld met de rekening. En dat terwijl anticonceptie als doel heeft om vrouw én man te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap.

De petitie van Clara Wichmann en DeGoedeZaak is hier te tekenen. Van de zevenduizend benodigde handtekeningen zijn er al 6.852 gezet. 

Door: Nationale Zorggids