Normal_pillen_medicijnen

Omdat MSD de prijs van het cholesterolverlager Atozet vorig jaar twintig keer duurder maakte dan de generieke middelen, besloot Menzis het medicijn niet meer te vergoeden. Dit zou namelijk op jaarbasis een miljoen euro schelen. MSD wilde via een rechtszaak bewerkstelligen dat Menzis Atozet toch zou vergoeden, maar het gerechtshof in Arnhem heeft zich achter de verzekeraar geschaard: Menzis hoeft de dure combinatiepil niet te vergoeden. Dit meldt Skipr. 

Het medicijn Atozet is een combinatie van atorvastatine en ezetimib. Twee verschillende cholesterolverlagers die al bijna twintig jaar gebruikt worden. Onlangs verliep het patent op ezetimib, maar net daarvoor besloot MSD Atozet te ontwikkelen om hier zelf een prijskaartje aan te kunnen hangen. Nu kosten de generieke medicijnen acht cent per inname en betaalt men voor Atozet 1,60 per inname.

Te duur en gelijke werking

Door het medicijn Atozet niet meer te vergoeden, kon Menzis een jaarbesparing van een miljoen euro vastleggen. Hier was MSD het niet mee eens. Via de rechter wilde de farmaceut alsnog vergoeding afdwingen. In augustus 2018 kreeg het al een eerste afwijzing voor de kiezen, maar nu nogmaals. Allereerst omdat de prijs van Atozet flink hoger ligt dan die van de generieke medicijnen en omdat Atozet dezelfde werking heeft als ezetimib en atorvastatine. 

Door: Nationale Zorggids