Normal_logo_logo_skinvision

Zorgverzekeraar CZ biedt sinds begin dit jaar aan haar verzekerden een medische app om huidkanker op te sporen, SkinVision. Het gaat om een klinisch gevalideerde medische toepassing die met betrokkenheid van Nederlandse dermatologen is ontwikkeld en wordt geëvalueerd. Inmiddels is de app 50.000 keer geraadpleegd en heeft de app 188 keer geadviseerd met spoed naar een arts te gaan. In 112 gevallen was minstens één ervaren dermatoloog van SkinVision 90 procent zeker van de diagnose huidkanker. Dit meldt CZ. 

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal nieuwe gevallen stijgt nog ieder jaar. Veel mensen weten niet goed waar ze op moeten letten bij het controleren van de huid. Als gevolg hiervan worden huisartsen steeds vaker geraadpleegd voor verdachte huidafwijkingen; zo blijkt ook uit onderzoek.
Met de SkinVision-app kunnen verzekerden sinds dit jaar, als ze twijfelen of een huidplekje kwaad kan of niet, een beoordeling hiervan krijgen zonder dat ze een afspraak hoeven te maken bij de huisarts. Inmiddels wordt de app niet alleen door verzekerden, maar ook door huisartsen gebruikt en aangeboden aan hun patienten.

Zelf je huid checken met je smartphone 

Gebruikers kunnen via de app op hun smartphone een huidafwijking laten analyseren door het algoritme en ontvangen direct een laag, laag met symptomen of hoog risicobeoordeling. SkinVision heeft een dermatologieteam die een continue kwaliteitscontrole uitvoert op de uitkomst van het algoritme. Daarnaast wordt met onafhankelijke onderzoekers samengewerkt om de kwaliteit en doorontwikkeling te borgen. Indien daar aanleiding toe is, krijgt de gebruiker advies over de te nemen volgende stappen zoals het bezoeken van een arts of het blijven monitoren van het plekje.   

Door: Nationale Zorggids