Normal_ziekenhuis__wachtruimte

De Consumentenbond trekt aan de bel bij zorgverzekeraar VGZ. VGZ-verzekerden kunnen sinds deze maand niet meer voor duurdere zorg terecht in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam wegens het bereiken van het budgetplafond. Dit meldt de Consumentenbond. 

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond noemt de situatie de omgekeerde wereld. “Verzekerden gaan voor een jaar een contract aan met een zorgverzekeraar en kunnen tussentijds niet overstappen. Zij moeten er dus vanuit kunnen gaan dat zij gedurende dat jaar ook daadwerkelijk van de vooraf gekozen zorgverleners gebruik kunnen maken.”

Keuzevrijheid kan niet waargemaakt worden

Molenaar vindt niet dat er met de budgetten van verzekerden geschoven mag worden, maar dat er gekeken moet worden naar de budgetten tussen ziekenhuizen en wat daar mogelijk is. VGZ zegt bovendien volledige keuzevrijheid te kunnen bieden, maar dat is in dit geval niet zo, aldus de bond.

Budgetplafond al twee jaar overschreden

Het ziekenhuis overschrijdt al twee jaar het afgesproken budgetplafond, omdat het een flinke groei doormaakt. “En daar worden we nu door VGZ voor gestraft”, zei Ikazia-directeur Rob Kievit eerder deze maand. Maar, waar Ikazia vorig jaar na het overschrijden van het budgetplafond moest blijven doorbehandelen wegens de afgesproken leverplicht, is dat dit jaar niet het geval.

Patiënten die laagcomplexe zorg nodig hebben, kunnen er gewoon terecht. Echter, diegenen die duurdere zorg nodig hebben, krijg het advies om daarvoor aan te kloppen bij een ander ziekenhuis in de buurt. 

Door: Nationale Zorggids