Normal_geld_rekenmachine_belasting

Grofweg de helft van de zorgverzekeraars sloot 2018 af met een negatief resultaat. De andere helft laat, veelal in tegenstelling tot het jaar ervoor, een positief resultaat zien. Hierdoor laat de sector als geheel, na twee magere jaren, weer een positief resultaat zien, zegt Vektis die de jaarcijfers van zorgverzekeraars op een rij heeft gezet. 

Het aantal zorgverzekeraars is sinds 2017 gelijk gebleven. In 2016 waren er 25 zorgverzekeraars, maar daarna bleef het aantal steken op 24. Het marktaandeel van kleine zorgverzekeraars blijft groeien. Hadden zij in 2010 nog 9,3 procent van de markt, steeg dat percentage dit jaar naar 14 procent. De vier grootste verzekeraars moesten wederom inleveren en staan gezamenlijk op een marktaandeel van 85 procent.

Per 2019 is de nominale zorgpremie gestegen met 5,5 procent. Dit is volgens Vektis een flinke stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen de premie met 1,8 procent steeg. De meeste verzekerden kiezen vooralsnog voor een naturapolis en steeds minder verzekerden kiezen voor een collectiviteitspolis. 

Door: Nationale Zorggids