Normal_portemonnee_geld

In augustus 2018 maakte Menzis al bekend zich met zijn collectieve zorgverzekering terug te trekken uit dertig gemeenten. In 2021 beëindigt de zorgverzekeraar de samenwerking met gemeenten in Noord-Veluwe. Minima in die gemeenten kunnen dan geen gebruik meer maken van de collectiviteitspolis. Menzis krijg het verwijt dat het zich uit financiële motieven terugtrekt uit de regio, maar daar is volgens de verzekeraars niets van waar. Dit meldt de Stentor. 

Woordvoerder Corine Rodenburg van Menzis zegt dat het gaat om vraag en aanbod. “In regio’s waar we de grootste speler zijn, kunnen we klanten het gewenste product bieden.” Menzis is op de Noord-Veluwe niet de grootste speler en daarom trekt het zich terug. Bovendien zegt de verzekeraar sowieso geld te verliezen op minimapolissen. Ook in regio’s waar Menzis wel de grootste speler is. Hiermee reageert ze op het verwijt van wethouder Yasemin Cegerek van de gemeente Heerde die zei dat zorgverzekeraars alleen kijken naar geld en macht.

Tijd om alternatief te zoeken

De minimapolis komt sowieso te vervallen in Heerde, Epe en Hattem. Mogelijk dat er binnenkort nieuwe afvallers bij komen. Gemeenten die per 2021 geen collectiviteitspolis meer hebben, hebben nog even de tijd om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekeraar met eenzelfde polis. Het kan zijn dat gemeenten kiezen voor een financiële tegemoetkoming, in plaats van een samenwerking te zoeken met verzekeraars.

Als het aan Tweede Kamerlid Jon Kerstens van de PvdA ligt, zorgt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ervoor dat alle gemeenten een regeling voor minima is en blijft.

Door: Nationale Zorggids