Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Zorgverzekeraar Menzis is hard aan het werk om het personeelstekort in de zorg terug te dringen. Zo wordt er samengewerkt met verschillende partijen om plekken te creëren voor mensen die ergens moeten aansterken voor ze naar huis kunnen, en het inzetten van technologie. Dit meldt Skipr.

Menzis ziet dat de problemen voor een deel veroorzaakt worden doordat patiënten langer in het ziekenhuis blijven dan nodig is. Ze moeten aansterken voor zij naar huis kunnen, maar dit hoeft niet in het ziekenhuis. Daar wordt personeel nu belast met de zorg voor mensen, met name ouderen, die ook in een verpleeghuis of op een revalidatieafdeling verzorgd kunnen worden. Zorggroep Groningen heeft daarom een schakelafdeling geopend, om deze doelgroep te helpen. Ook andere ziekenhuizen spelen hier op in, bijvoorbeeld met observatieplaatsen, om de instroom op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de doorstroom naar de kliniek te verminderen. Menzis steunt deze projecten.

Instroom in Wlz

Ook zou uitstroom naar de Wet langdurige zorg (Wlz) volgens Menzis gebruikt moeten worden om het idee van observatieplaatsen tot een succes te maken. Zorgaanbieders, het Zorgkantoor en Menzis zijn momenteel in gesprek over de mogelijkheden. Een andere mogelijkheid om het personeelstekort terug te dringen is een samenwerking met Technologie en Zorg Academie Enschede (TZA). Daar wordt technologie ingezet om patiënten langer thuis te laten wonen of verpleegd te laten worden in een verpleeghuis.

Door: Nationale Zorggids