Normal_stethoscoop_rekening

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) concludeerde onlangs dat ziekenhuizen nog onvoldoende gebruikmaken van de beschikbare transformatiegelden om het verplaatsen, voorkomen en vervangen van ziekenhuiszorg te financieren. Zorgverzekeraar Menzis heeft daarom een extra mogelijkheid toegevoegd voor ziekenhuizen om deze gelden aan te vragen. Dit meldt Menzis. 

De zogenoemde stimuleringsvoucher is een extra, laagdrempelige mogelijkheid voor ziekenhuizen om transformatiegelden aan te vragen. Deze voucher is specifiek bedoeld voor projecten die de juiste zorg op de juiste plek moeten brengen.

Geen verrassing 

“Het recente bericht van de NZa kwam voor ons helaas niet als een verrassing. We zien dat het beschikbare budget voor de transformatiegelden nog niet overal optimaal wordt benut”, zegt manager Zorginkoop Marieke van der Lans van Menzis.  Hoewel de verzekeraar hierover afspraken maakt met ziekenhuizen, blijft het overige aantal aanvragen beperkt. Soms zijn voorstellen gewoonweg niet duidelijk genoeg of niet resultaatgericht.

Omdat de meeste voorstellen gaan om de zorg op de juiste plek te krijgen, richt Menzis zich bij de aanvraagmogelijkheden hierop. “We vinden het noodzakelijk dat er nog meer focus komt op initiatieven voor de juiste zorg. Daarvoor maken we het aanvraagproces voor ziekenhuizen eenvoudiger.”

Door: Nationale Zorggids