Normal_geld_portemonnee

Een belrobot van Menzis en Anderzorg belt verzekerden die hun premie niet tijdig betalen op. Deze robot belt momenteel gemiddeld zo’n duizend verzekerden per maand automatisch op. Ongeveer vijftig procent van de gebelden betaalt vrijwel direct erna. Dit meldt Zorgwijzer. 

Zorgverzekeraars hebben met het ministerie van volksgezondheid afgesproken om het aantal wanbetalers van de zorgverzekering tegen te gaan. Sinds enkele jaren daalt dit aantal ook en met de belrobot van Menzis en Anderzorg zal het in ieder geval bij deze verzekeraars ook zo blijven, blijkt uit de succesvolle resultaten.

Wie niet betaalt, moet van het Centraal Administratie Kantoor flink meer betalen vanwege de boete die bovenop de premie komt. Aanvullende verzekeringen worden veelal stopgezet door het CAK. De belrobot moet dit voorkomen. Wie de stem aan de lijn krijgt, kan kiezen uit een persoonlijk telefoontje met de zorgverzekeraar, een digitaal betaalverzoek ontvangen of geen van beide. Wie voor het laatste kiest, zegt hiermee eigenlijk nog steeds niet te willen betalen.

De meeste mensen waarderen een laatste betalingsherinnering en de belrobot helpt hen snel op de juiste plek te brengen, aldus Menzis. 

Door: Nationale Zorggids