Normal_ict__laptop__computer__toetsenbord__digitaal

Reporter Radio heeft onlangs ontdekt dat zeker 21 zorgverzekeraars gebruikmaken van een tracking-software in hun e-mails aan verzekerden. Verzekeraars kunnen zo zien of iemand zijn mail heeft gelezen, zonder daarvoor een leesbevestiging te hoeven sturen. Andere gegevens zoals tijd van openen, locatie en IP-adres zijn ook in te zien. Hierover hebben zorgverzekeraars niets vermeld in hun privacyverklaring, terwijl dit volgens de Algemene Verordening Gegevenbescherming wel moet. Dit meldt NPO Radio 1. 

ONVZ en Menzis en al hun merken gaan of hebben hun privacyverklaring op de website aangepast. Zorg en Zekerheid zegt geen gebruik meer te maken van tracking-software in e-mails aan klanten. DSW en VGZ en haar merken stellen dat de software schadelijk is voor de privacy van hun verzekerden en daarom nooit gebruikt is.

Verzekeraars mogen persoonsgegevens verwerken, mits dit duidelijk in de privacyverklaring vermeld staat. Bovendien mogen deze gegevens alleen verwerkt worden, als zorgverzekeraars hiertoe een goede onderbouwing hebben. 

Door: Nationale Zorggids