Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

90 procent van de mensen met een collectieve zorgverzekering weet niet dat de korting op de basisverzekering volgend jaar wordt teruggeschroefd naar 5 procent. De maatregel, die minister Bruins van Medische Zorg vorig jaar bekendmaakte, brengt de maximale korting op de collectieve basisverzekering terug van 10 naar 5 procent. De helft van de ruim 1.400 door Independer ondervraagden overweegt hierom uit het collectief te stappen. Dit meldt Independer.

Ruim 65 procent van alle Nederlanders heeft op dit moment een collectieve zorgverzekering. In de meeste gevallen loopt deze via de werkgever. 10 procent heeft alleen een collectieve basisverzekering. Uit het onderzoek van Q&A, in opdracht van Independer, blijkt dat de korting op de premie voor 52 procent van de ondervraagden de belangrijkste afweging was voor een keuze voor het collectief. Deze groep overweegt bijna in zijn geheel (minus 4 procent) om over te stappen als de collectiviteitskorting word verlaagd.

Uit eerder onderzoek van Independer blijkt dat 43 procent denkt dat een collectieve verzekering altijd goedkoper is dan een particuliere, maar dat is niet zo. “Iemand met veel aanvullende wensen kan in een collectief inderdaad goedkoper uit zijn. In andere gevallen kan het juist veel voordeliger zijn een verzekering te zoeken die beter past bij je situatie.” Wie bijvoorbeeld alleen een collectieve basisverzekering heeft, kan buiten het collectieve aanbod een goedkoper en vergelijkbaar alternatief vinden. 62 procent van de ondervraagden met alleen een basisverzekering weet dit echter niet. 

Door: Nationale Zorggids