Normal_geld_stethoscoop_pillen

Als het aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en brancheorganisatie ActiZ ligt, moet er een flinke sprong gemaakt worden binnen de ouderenzorg. Dit melden beide in een reactie op de begroting voor de zorg in 2020 na Prinsjesdag. Om de zorg voor zowel burgers als de overheid betaalbaar te houden moet er gewerkt worden aan het vernieuwen van de sector. Dit meldt Skipr.

Hoewel in de Troonrede aandacht was voor de zorg en ook voor langer dan de huidige regeerperiode, moeten er volgens ZN nog flink wat stappen worden gezet om de zorg goed te houden voor de jaren die komen. Er wordt al lange tijd gepraat over de vergrijzing en dat steeds meer ouderen zorg nodig zullen hebben, maar tot concrete plannen is het nog niet echt gekomen.

‘Stop met zorg die niet zinnig is’

Voorzitter van ZN André Rouvoet heeft een aantal praktische manieren om te zorg te verbeteren. “Stoppen met zorg die niet zinnig is, het verplaatsen van zorg naar de juiste plek en het voorkomen van zorg door meer aandacht voor leefstijl en preventie.” Hierdoor kan geld en zorgpersoneel bespaard worden, wat weer gebruikt kan worden voor de groei van de sector. Bijvoorbeeld door meer technologie te betrekken bij de zorg en het gebrek aan personeel op te lossen.

Betaalbaarheid

Als de ouderenzorg en zorg voor chronisch zieken ook in de toekomst betaalbaar moet blijven, zou er volgens Actiz nu actie ondernomen moeten worden. “Het moet in de toekomst niet uitmaken waar je langdurige zorg krijgt, thuis of in het verpleeghuis.” Daarvoor zou goed samengewerkt moeten worden tussen huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en gemeenten. Ook zou er volgens de brancheorganisatie meer aandacht moeten komen voor woningen voor ouderen. Nu zijn er niet genoeg woningen geschikt voor deze doelgroep.

Door: Nationale Zorggids