Normal_rolstoel__gehandicapt__verlamd

In de Troonrede en de Miljoenennota is vertrouwen het sleutelwoord. Dat vertrouwen begint volgens het kabinet bij waardevol werk, goede opleidingen, een fatsoenlijk inkomen, betaalbaar en goed wonen en toegankelijke zorg. Juist deze onderwerpen zijn van enorm belang voor mensen met een beperking of chronische ziekte in Nederland. Precies bij deze onderwerpen ziet Ieder(in) meer aandacht voor mensen met een beperking, maar ook tekortschietend beleid. Dit meldt Ieder(in).

Zorgkosten

Het kabinet stelt de stapeling van zorgkosten te willen aanpakken. Hierbij verwijst het kabinet naar eerder genomen maatregelen. Bijvoorbeeld de invoering van het abonnementstarief dat per 1 januari 2020 gaat gelden voor maatwerkvoorzieningen en bepaalde algemene voorzieningen in de Wmo.

Eigen bijdragen

Het kabinet wil het eigen risico in de basisverzekering of de eigen bijdragen voor de Wet langdurige zorg niet verlagen of afschaffen. Ondanks herhaalde oproepen van Ieder(in) en andere belangenorganisaties. Wel komt het kabinet met een kleine verhoging van de zorgtoeslag voor zowel een- als meerpersoonshuishoudens met 41 euro per jaar. In zomer van 2020 komt het kabinet met een visie op de toekomstige organisatie van de zorg. Ieder(in) volgt dit op de voet.

Arts Verstandelijk Gehandicapten

Een bezoek aan de Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG) gaat voor een deel van de mensen met een verstandelijke beperking extra geld kosten. De zorg van deze arts valt vanaf 1 januari namelijk onder de basisverzekering voor mensen die niet onder de Wet langdurige zorg vallen. Mensen betalen hieraan zelf mee via het verplichte eigen risico. Ieder(in) is tegen deze verhoging van zorgkosten.

Werken met een beperking

“Er worden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking makkelijker aan het werk kunnen komen.” Dat kondigt het kabinet aan in de troonrede. Deze maatregelen zijn vooral gericht op de samenwerking tussen gemeenten en werkgevers. Ieder(in) vindt dit mager en blijft ervoor pleiten dat mensen met een beperking zeggenschap hebben over de ondersteuning die ze daarbij nodig hebben. Bovendien vindt Ieder(in) dat mensen met een beperking als ze naar vermogen werken een fatsoenlijk inkomen moeten kunnen verdienen.

 “Onbeperkt meedoen”

Het ministerie van Volksgezondheid stelt in 2020 5 miljoen ter beschikking voor het programma Onbeperkt Meedoen. Met het programma wordt een impuls gegeven aan de implementatie van het VN-Verdrag. Het ministerie doet dit samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, gemeenten en andere ministeries. 

Door: Nationale Zorggids