Normal_geld_portemonnee

Huishoudens die kampen met verschillende problemen tegelijkertijd krijgen dankzij de Health Impact Bond weer een toekomstperspectief. Met dit initiatief van de gemeente Den Haag, zorgverzekeraar CZ en Sociaal Hospitaal worden sinds 2017 gedurende drie jaar 150 huishoudens geholpen. Naast perspectief leidt de aanpak ook tot meer regie en een besparing van 1,5 miljoen euro aan maatschappelijke kosten voor de gemeente bij de eerste vijftig huishoudens die zijn geholpen. Daarmee lijkt de aanpak succesvoller dan vooraf werd ingeschat. Dit meldt CZ.

In Den Haag wonen 3.200 gezinnen die kampen met verschillende en gelijktijdige problemen zoals schulden, armoede en gezondheidsproblemen. Zij maken daardoor gebruik van meerdere voorzieningen in de zorg en sociale zekerheid waarvan de kosten per jaar gemiddeld zo'n 100.000 euro per huishouden bedragen. Om de multiproblematiek van deze huishoudens aan te pakken is in 2017 de Health Impact Bond gestart. 

Aanpak heeft positieve impact op zorgconsumptie

Dat de aanpak vanuit de Health Impact Bond werkt, blijkt uit een analyse van de hulp die is gegeven aan de eerste vijftig huishoudens. Uitgangspunt voor ieder huishouden is het scheppen van een toekomstperspectief. In de praktijk betekent dit een vast onderdak, een inkomen en het oplossen van schulden. Het oplossen hiervan heeft direct een positieve impact op de gezondheid en de zorgconsumptie. Voor CZ is dat één van de redenen waarom zij gelooft in deze aanpak. "Als zorgverzekeraar zijn wij er niet alleen om mensen te helpen wanneer zij zorg nodig hebben maar voorkomen van zorg is voor ons minstens zo belangrijk", aldus Arno van Son, lid van de Raad van Bestuur van CZ.

In Den Haag heeft het initiatief inmiddels navolging gekregen door het project voort te zetten voor nog eens tweehonderd huishoudens. Daarnaast heeft het ook andere gemeenten geïnspireerd. Zo is in Almelo onlangs een vergelijkbaar project van start gegaan. 

Door: ANP