Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Twee huisartsen in Zwolle hebben met een simpele paarse stempel al heel wat papierwerk uit de zorg gekregen. De ludieke actie ontstond doordat de huisartsen veel formulieren moeten invullen en toesturen om een patiënt te verwijzen. Daarom plaatsten ze de stempel op de formulieren die zij onzinnig vonden. De stempel is van de paarse krokodil, die al enige tijd symbool staat voor bureaucratie. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De twee huisartsen zorgen er met hun stempel voor dat medewerkers van zorgverzekeraars die hun formulieren verwerken, inzicht krijgen in onnodige administratie. Hierdoor kan besloten worden om nog meer papierwerk te schrappen. De vele stapels formulieren zijn een doorn in het oog van zorgpersoneel. “Maar je merkt wel aan alles dat het beter gaat dan voordat we de actie lanceerden”, aldus huisarts Marco Blanker.

Formulieren niet van overheid en zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft zelf al een aantal regels en formulieren geschrapt die niet nodig blijken te zijn. De zorgverzekeraar stelt dat veel formulieren in de zorg zijn opgesteld door andere partijen, niet door de overheid of zorgverzekeraars. Echter ziet Zilveren Kruis in dat een aantal formulieren die zij zelf gebruiken, geschrapt kunnen worden.

Stempels worden uitgedeeld

Ook minister Bruins van Medische Zorg erkent het monster van de administratie in de zorg. Toen hij over de actie met de paarse krokodil hoorde, sprak hij zijn steun uit voor de twee Zwolse huisartsen. Het werd zelfs zo goed ontvangen dat Zilveren Kruis zelf stempels ging uitdelen aan zorgverleners. Zo kan met verschillende partijen gekeken worden welke onzinnige formulieren geschrapt kunnen worden.

161 formulieren voor één onderzoek

Deze formulieren zijn lastig voor patiënten en zorgverleners. Vooral mensen die chronisch ziek zijn, moeten soms ieder jaar opnieuw hun gezondheid verklaren, ook al is deze niet veranderd ten opzichte van vorige jaren. In één voorbeeld moest een huisarts maar liefst 161 formulieren aanleveren om een onderzoek aan te vragen. Wanneer een hele afdeling van een verpleeghuis wordt opgeroepen voor de griepprik, krijgt iedereen individueel een oproep. Dat zou volgens Blanker veel handiger kunnen door alle cliënten op één lijst te zetten. De tijd die besteed wordt aan alle formulieren kan veel beter ingezet worden voor het verlenen van daadwerkelijke zorg.

Door: Nationale Zorggids