Normal_roken_sigaret

De maand oktober staat traditiegetrouw in het teken van stoppen met roken, maar toch is er vooral in januari een piek te zien in het aantal mensen dat de huisarts opzoekt voor hulp bij het aanpakken van hun rookverslaving. Dit meldt Vektis.

Sinds 2015 stijgt het aantal mensen dat hulp zoekt via de huisarts bij het stoppen met roken flink. In 2015 zochten 13.195 mensen hulp en in 2018 steeg dat aantal naar 19.264. Vrouwen zoeken over het algemeen iets vaker hulp bij stoppen met roken dan mannen dat doen.

Vergoeding medicijnen alleen in combinatie met begeleiding

Hulp bij het stoppen met roken kan bestaan uit persoonlijke begeleiding en het verkrijgen van nicotinevervangende middelen zoals pleisters, zuigtabletten en kauwgom. De huisarts is hierbij meestal het eerste aanspreekpunt. Hij of zij bespreekt samen met de verzekerde wat de mogelijkheden zijn om te stoppen met roken en bepaalt of en welke zorg er verder nodig is. Een mogelijke vervolgstap is gedragsmatige ondersteuning door een gekwalificeerde hulpverlener of behandelaar. Medicatie wordt alleen vergoed in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma, zoals persoonlijke begeleiding. 

Door: Nationale Zorggids