Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Menzis en Zilveren Kruis trekken zich per 1 januari 2020 uit zeven gemeenten terug met hun collectieve zorgverzekering voor minima. Menzis vertrekt met haar polis uit Apeldoorn, Epe, Woudenberg, Brummen en Renkum en Zilveren kruis staakt het aanbieden van haar gemeentepolis in Borger-Odoorn en Dalfsen. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

In totaal hebben ruim achtduizend mensen hierdoor geen mogelijkheid meer tot het afsluiten van een gemeentelijke zorgverzekering. Per 2021 verliezen ook Almere, Heerde en Hattem de collectieve polis van Menzis, waardoor nog eens zesduizend mensen zonder die optie komen te zitten.

Alternatieve vergoedingen

Of de gevolgen hiervan groot zijn, hangt af van de gemeente. Inwoners in Apeldoorn krijgen bijvoorbeeld in plaats van de minimapolis de helft van het eigen risico vergoed. Een opluchting voor een deel voor de inwoners. Anderen die het volledige eigen risico verbruiken zijn op jaarbasis wel meer geld kwijt omdat ze voorheen het volledige bedrag konden meeverzekeren. Marleen Smit van Divosa vreest dat minima in plaats van een collectiviteitspolis moeten kiezen voor een budgetpolis die lang niet alles vergoed. Daardoor wordt het risico op zorgmijding groter.

Geld niet enige reden van terugtrekken 

Zorgverzekeraars zien dat de gemeentepolis meer geld kost dan het opbrengt en daarom trekken ze zich terug uit verliesmakende gemeenten. Volgens Menzis is er nog een veel belangrijkere reden waarom het zich terugtrekt uit acht gemeenten, namelijk een andere manier van samenwerken met gemeenten zodat schulden vroegtijdig kunnen worden aangepakt. 

Door: Nationale Zorggids