Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Minima die zich in Friesland aanvullend laten verzekerden, lopen tegen grote prijsverschillen aan. Zo betalen minima in De Fryske Marren bijna 20 euro minder voor een aanvullende verzekeringen dan minima in Opsterland. Alle gemeenten in Friesland werken voor hun aanvullende verzekering samen met AV Frieso, de aanvullende verzekering van De Friesland. Dit meldt de Leeuwarder Courant. 

Hoewel alle gemeenten een vast bedrag betalen voor collectieve pakketten en aanvullende verzekeringen, verschillende bedragen tussen gemeenten enorm. Deels doordat ieder gemeenten met zijn eigen voorwaarden werkt en deels doordat de eigen bijdragen per gemeente verschillen.

In De Fryske Marren krijgt men de grootste bijdrage voor een aanvullende verzekering en in Opsterland de kleinste (ofwel helemaal geen bijdrage). Smallingerland en Ooststellingwerf zijn ook bereid om te betalen voor hun minima (met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm), maar in Smallingerland ontbreekt de kleinere variant van de aanvullende verzekering en in Ooststellingwerf krijgen alleen mensen met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm een bijdrage. 

Door: Nationale Zorggids