Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Wie voor een bepaalde behandeling naar het ziekenhuis of een kliniek gaat, doet er goed aan om vooraf prijzen te vergelijken. Uit onderzoek van Independer en het Algemeen Dagblad blijkt namelijk dat er voor dezelfde behandeling grote prijsverschillen zijn tussen ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Ieder jaar maken zorgverzekeraars afspraken met ziekenhuizen over de prijzen van behandelingen. Voor het plaatsen van een spiraaltje, het verwijderen van een talgklier of de behandeling van spataderen zijn er duidelijk verschillende afspraken gemaakt met ziekenhuizen.

Kosten spataderverwijdering

Noordwest Ziekenhuisgroep brengt bijvoorbeeld 527,60 euro in rekening bij Menzis-verzekerden die een spiraaltje laten plaatsen. Gaat een verzekerde van VGZ voor een spiraaltje naar Bergman Clinics, dan betaalt ze daar 191.17 euro. Spataderverwijdering in het Antonius Ziekenhuis kost een verzekerde van CZ 379,68 euro, terwijl diezelfde persoon daar in het Sint Anna Ziekenhuis 1786,63 euro voor betaalt.

Eigen risico

Het is volgens Independer duidelijk dat de plek van behandeling én de gekozen verzekeraar een beduidend verschil in prijs kunnen betekenen. Ook als het gaat om eigen risico. De Menzis-verzekerde die een spiraaltje laat zetten bij Noordwest Ziekenhuisgroep betaalt het gehele eigen risico van 385 euro, terwijl de VGZ-verzekerde bij Bergman Clinics de helft daarvan betaalt.

Waar komen deze prijsverschillen vandaan? Verzekeraars laten prijzen samenhangen met het aantal verzekerden in een bepaalde regio, er wordt gekeken naar concurrentie tussen ziekenhuizen, hoe hoog de prioriteit van de behandeling is en er wordt niet jaarlijks over prijzen onderhandeld, aldus gezondheidseconoom Wim Groot. 

Door: Nationale Zorggids