Normal_rss_entry-210682

De nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag een akkoord over is bereikt, heeft een financieel gat van 210 miljoen euro. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag gezegd, melden ANP en Volkskrant. 

"Dat geld is er niet en moet ergens opgehaald worden. We moeten het samen oplossen, met zorgverzekeraars en de overheid. Maar of dit gaat lukken weet ik niet", aldus de zegsman. "De cao is op het randje van verantwoord afgesloten". De ziekenhuizen verhogen zo wel de druk op zorgverzekeraars om zo meer geld beschikbaar te stellen. NVZ-voorzitter Ad Melkert heeft er vertrouwen in dat minister Bruno Bruins en de verzekeraars in ieder geval bereid zijn om hierover in gesprek te gaan. 

Structurele loonsverhogingen

De vakbonden en de NVZ hebben, na maandenlange acties bij ziekenhuizen, twee structurele loonsverhogingen afgesproken. Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 5 procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met 3 procent.

Medewerkers die onregelmatig werken, ongeveer de helft van het personeel, krijgen een hogere onregelmatigheidstoeslag. Bovendien ontvangen ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro over 2019.

Door: ANP en Nationale Zorggids