Normal_diagnose_arts

Huisarts Jan Peter Jung uit Limburg kon binnen een Zinnige Zorg-project met verzekeraar VGZ het aantal onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis succesvol terugdringen. De zorgverzekeraar weigert het project nu echter een vervolg te geven. Als alle huisartsen in de regio minder gaan doorverwijzen, komt het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer daar mogelijk door in de problemen. Dit meldt Trouw. 

VGZ is tevreden met de resultaten, maar wil het ziekenhuis tegen potentiële problemen beschermen. Huisarts Jung snapt dat de verzekeraar er niet gerust op is, maar begrijpt niet dat het project daarom helemaal wordt stopgezet. Zinnige Zorg is een uniek project van VGZ, waarbinnen partijen onder meer samenwerken aan meer tijd voor de patiënt. Maar omdat Maasziekenhuis Pantein recent nog in financiële problemen verkeerde, vindt de verzekeraar het niet slim om verwijzingen naar het ziekenhuis tegen te houden.

Pauzeknop

De verzekeraar benadrukt dat het project van Jung niet wordt stopgezet, maar enkel in die regio op de pauzeknop wordt gedrukt. In Gorinchem hebben huisartsen vanaf volgende maand meer tijd voor patiënten en in Hoorn loopt al een soortgelijk project.

“Ik hoop toch op uitbreiding waarbij de rol van het Maasziekenhuis opnieuw wordt bekeken en niet verloren gaat. Het kan toch niet zo zijn dat we onnodige zorg inzetten om een ziekenhuis overeind te houden?”, zegt Jung. Hij zit begin volgend jaar met de verzekeraar en het het hospitaal aan tafel om erover te praten. 

Door: Nationale Zorggids