Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

Veel jongeren blijven na hun 18e verjaardag plakken op de zorgverzekering van hun ouders. Dit is het geval bij één op de drie mensen tussen de 18 en 21 jaar, zo blijkt uit onderzoek van Q&A in opdracht van Independer. Bij jongeren tussen de 18 en 30 jaar is dit in bijna één op de zes keer nog het geval. In deze groep betaalt in 70 procent van de gevallen de ouders ook een deel, of de volledige premie. Van de jongeren die wel zelfstandig een zorgverzekering hebben gekozen, betaalt 85 procent de premie zelf en vindt 80 procent de premie hoog. Dit meldt Independer. 

Kinderen zijn tot hun 18e kosteloos meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. In de maand dat ze 18 worden, kunnen zij zelf een nieuwe zorgverzekering zoeken en afsluiten. Doen zij dit niet, dan krijgen ze via de verzekeraar van hun vader of moeder automatisch dezelfde zorgverzekering, inclusief eventueel aanvullend pakket. 45 procent van de onderzochte groep jongeren is niet op de hoogte van deze automatische overzetting.

Onwetendheid over goedkopere alternatieven

42 procent van de jongeren die via hun ouders verzekerd is, zegt niet te weten of er een goedkopere verzekering is. Bij 20 procent van hen betalen de ouders een deel van hun zorgpremie en bij 50 procent betalen de ouders de volledige premie. “Als je ouders betalen, ben je wellicht minder geïnteresseerd in de alternatieven. Deze ouders laten wel een kans liggen om te besparen”, zegt directeur Coen de Ruiter van Independer.

Voordelige online verzekering kiezen

Van de jongeren die een eigen zorgverzekering heeft afgesloten, kiest 16 procent voor de goedkopere online variant. “Dat laat voor mij zien dat zelf aan het roer staan van je financien ertoe leidt dat je scherpere keuzes maakt”, zegt De Ruiter. Een online verzekering is een goedkopere verzekering die verzekeraars naast hun traditionele polissen op de markt brengen. Een online polis is goedkoper en opereert met name online.

Zorgpremie hoog en moeilijk te betalen

Van de jongeren die wel een eigen zorgverzekering hebben afgesloten op hun 18e, betaalt 85 procent zijn eigen premie. 80 procent zegt die premie hoog te vinden. Bijna een kwart van deze groep heeft moeite het geld hiervoor op te brengen. Ruim een derde heeft zijn eigen risico verhoogd, waardoor de maandpremie lager wordt. Het merendeel doet dit omdat ze toch gezond zeggen te zijn. 37 procent geeft aan het eigen risico te verhogen vanwege de premiekorting. 

Door: Nationale Zorggids