Normal_diabetes

Stichting Voeding Leeft en Menzis gaan de samenwerking aan en brengen het programma ‘Keer Diabetes2 Om’ naar Twente, de Achterhoek en Groningen. Naast de huidige locaties openen er locaties op de grens van Twente en de Achterhoek en in de buurt van de stad Groningen. De ambitie is om in 2020 zo’n 750 patiënten te helpen om hun diabetes type 2 om te keren. Dit meldt Menzis. 

Keer Diabetes2 Om is een leefstijlbehandeling van twee jaar, gericht op het omkeren van diabetes type 2. Deelnemers werken intensief aan een nieuwe leefstijl en leren hoe ze voeding, beweging, slaap en ontspanning kunnen inzetten als medicijn. 

“Deze aanpak heeft aantoonbaar resultaat geleverd en kent inmiddels al zo’n 2.000 deelnemers. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 92 procent van de deelnemers zijn/haar diabetes type 2 geheel of gedeeltelijk omkeert. Eén op de drie gebruikt zelfs helemaal geen diabetesmedicatie meer. Onderzoek toont eveneens aan dat deelnemers van Keer Diabetes2 Om minder diabetesmedicatie gebruiken. Mensen met diabetes type 2 op insulinemedicatie declareren jaarlijks 74 procent minder aan diabetesmedicatie in vergelijking met een controlegroep", zegt directeur Martijn van Beek van Voeding Leeft. 

Middel voor de beweging van ziekte & zorg naar gezondheid & gedrag

“Voor Menzis is Keer Diabetes2 Om een belangrijk middel dat we inzetten om de forse toename van chronische aandoeningen in onze regio’s te keren”, aldus Menzis-voorzitter Ruben Wenselaar. “Je moet het echt zien als onderdeel van een beweging waarbij we meer leefstijlgeneeskunde inzetten in de zorg."

Het project gaat intensief de samenwerking aan met huisartsen en zorggroepen, ook in nascholing.

Door: Nationale Zorggids