Helft van alle transformatiegelden toegekend

Vorig jaar is via zorgverzekeraars 70 miljoen euro beschikbaar gesteld aan ziekenhuizen die de zorg anders wilden organiseren. Minder dan de helft van deze zogenoemde transformatiegelden is toegekend aan ziekenhuizen, zo laten Menzis, CZ, VGZ en Zilveren Kruis desgewenst aan Skipr weten. 

2019 was het eerste jaar dat er transformatiegelden beschikbaar werden gesteld aan ziekenhuizen die wilden werken aan het afremmen van de volumegroei. Hiervoor konden zij via zorgverzekeraars een aanvraag doen. Hoewel de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) inschatte dat slechts 29 miljoen van de 70 miljoen euro gebruikt zou worden, is dat uiteindelijk zo’n 42,5 miljoen euro geworden. Een betere besteding dan werd ingeschat, maar nog lang niet zoveel als zou moeten.

Verschillen tussen zorgverzekeraars

De gelden zijn aan het begin van het jaar verdeeld tussen de zorgverzekeraars en niet iedere verzekeraar heeft het budget opgebruikt. De 20 miljoen van Zilveren Kruis is volledig toegekend aan ziekenhuizen, maar CZ heeft slechts 2,1 miljoen van de 14,2 miljoen euro besteed. VGZ had 16 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ziekenhuizen en daarvan is 7,7 miljoen euro toegekend. De drempel voor aanvragen door ziekenhuizen was bij Menzis het laagst. Daar konden ziekenhuizen terecht voor kleinere projecten, zonder businesscase. Uiteindelijk is daar 6,7 miljoen van de 9,2 miljoen euro toegekend. 

Door: Nationale Zorggids