25 SMA patiënten starten met Spinraza

25 mensen met de zeldzame spierziekte SMA mogen beginnen aan de behandeling met het medicijn Spinraza. In totaal hadden zich 290 mensen aangemeld voor de experimentele behandeling. Omdat de behandeling erg intensief is, kunnen niet alle SMA-patiënten tegelijk meedoen aan het traject. De andere patiënten komen nu op een wachtlijst. Dit melden NU.nl, RTV Utrecht en RTL Nieuws.

Bij de spierziekte SMA (Spinale musculaire atrofie) sterven de zenuwen langzaam af. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het medicijn Spinraza dit proces bij jonge kinderen met SMA kan afremmen. Bij kinderen die voor de leeftijd van 9,5 jaar met het middel begonnen, was een duidelijke verbetering zichtbaar.

Geen vergoeding uit basisverzekering

Wat het effect van Spinraza is bij oudere SMA-patiënten is niet bekend. Het middel wordt voor oudere patiënten dan ook niet vergoedt uit de basisverzekering. De injecties kosten 80.000 euro per keer en in het eerste jaar zijn er al zes nodig. Het UMC Utrecht is, op verzoek van minister Bruins, daarom een wetenschappelijk traject gestart om Spinraza toch beschikbaar te maken voor deze groep.

Door: Nationale Zorggids