Olaparib tegen eierstokkanker in basisverzekering

De Adviescommissie Pakket (ACP) vergadert vrijdag over het geneesmiddel olaparib (Lynparza) voor de onderhoudsbehandeling van eierstokkanker. Minister Bruins van Medische Zorg heeft het medicijn in de zogeheten pakketsluis voor dure geneesmiddelen geplaatst. De ACP moet nu advies geven over de kosten en effectiviteit van het middel. Dit advies bepaalt dan of olaparib via de basisverzekering vergoed gaat worden. Dit meldt Zorginstituut Nederland.

Minister Bruins heeft olaparib in de pakketsluis geplaatst omde verwachte hoge kosten van de behandeling. Opname in de pakketsluis betekent dat opname in het basispakket pas kan bij een positief advies van het Zorginstituut en een succesvolle onderhandeling over de prijs.

Olaparib tegen eierstokkanker

Olaparib wordt ingezet als onderhoudsbehandeling bij vrouwen met een bepaalde vorm van eierstokkanker (ovariumcarcinoom). De ziekte komt met name voor bij vrouwen ouder dan 50 jaar, na de overgang. In de beoordeling is het middel vergeleken met de gebruikelijke behandeling. Olaparib kan de overleving zonder progressie verlengen maar het is nog niet bekend of de algehele overleving door het middel verbetert. De ACP moet nu de gunstige en ongunstige effecten tegen elkaar afwegen en bepalen of de prijs van het medicijn acceptabel is.

Maatschappelijke afweging opname basisverzekering

De ACP adviseert het Zorginstituut over voorgenomen pakketadviezen. Zij toetst deze adviezen aan de vier criteria: effectiviteit, kosteneffectiviteit, noodzakelijkheid en uitvoerbaarheid. Ook kijkt de ACP of de uitkomsten daarvan maatschappelijk wenselijk zijn. Daarbij kijkt zij zowel naar de belangen van de patiënten als naar de belangen van patiënten met andere aandoeningen (die ook graag willen dat de behandeling van hun aandoening wordt vergoed) én naar het belang van alle premiebetalers. De commissie doet dit vanuit het principe dat de basisverzekering maximale gezondheidswinst dient op te leveren voor de gehele bevolking. De vergaderingen van de ACP zijn openbaar.

Door: Nationale Zorggids