week 5 gedwongen adopte stagemisbruik euthanasieverzoek

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: 500 meldingen van gedwongen adoptie stroomden al binnen bij het meldpunt, studenten stoppen massaal met hun zorgopleiding door problemen tijdens hun stage en het aantal verzoeken om euthanasie is in 2019 flink gestegen.

Maandag: ingrijpende maatregelen nodig voor toekomst ouderenzorg

Volgens bestuurslid Ronald Schmidt van Actiz is het niet mogelijk om de kwaliteitsnormen in verpleeghuizen op korte termijn te handhaven. Er is geen geld of personeel beschikbaar om de ouderenzorg in Nederland op dezelfde manier als nu te blijven organiseren. Schmidt doet hiermee namens de branchevereniging van zorgorganisaties een oproep om een brede maatschappelijke discussie te houden over maatregelen voor de ouderenzorg.

Dinsdag: Wereld Kanker Dag

Op 4 februari, Wereld Kanker Dag, droegen duizenden mensen in Nederland het paarse lintje met de boodschap Kanker draag je niet alleen. Met dit lintje vraagt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds samen met alle deelnemers aandacht voor de impact van kanker, en betuigt steun aan iedereen die door kanker is geraakt.

Woensdag: 500 meldingen van gedwongen adoptie

Bij het meldpunt afstand en adoptie zijn tot nu toe vijfhonderd meldingen binnengekomen. Dat heeft minister Dekker van Rechtsbescherming gezegd tegen de NOS. Dekker hoopt dat nog meer mensen zich melden, om een completer beeld te krijgen. "Tegelijkertijd, vijfhonderd is natuurlijk veel. Het laat ook wel iets zien van de omvang van de problematiek destijds."

Donderdag: stagiairs in de zorg stoppen massaal

De toekomst van de zorg staat op het spel, omdat leerlingen en stagiairs massaal uitvallen tijdens hun opleiding. Burn-outs, studievertraging en stoppen met de opleiding zijn veel gehoorde gevolgen van de problemen die zich tijdens de stageperiode voordoen. Door personeelstekorten wordt ruim 80 procent van de leerlingen in zorg en welzijn als volledige werknemer ingezet, terwijl zij eigenlijk boventallig horen te zijn. 

Vrijdag: euthanasieverzoeken met 22 procent gestegen

Het Expertisecentrum Euthanasie kreeg vorig jaar 3122 euthanasieverzoeken. Dat is 22 procent meer dan in 2018 en ook veel meer dan verwacht, meldt het centrum, dat voorheen Levenseindekliniek heette. "Dat zijn heel veel patiënten", zegt bestuurder Steven Pleiter. "Elke werkdag weer melden zich dertien mensen die zeggen: 'Help mij. Ik kan niet verder’. De nood is groot." Het centrum verwacht voor dit jaar een verdere stijging tot 3300 hulpvragen.
 
Vandaag startte ook de landelijke Week van de Euthanasie.
 
Door: Nationale Zorggids