Nederlanders bereid andermans zorgkosten te betalen

Vorig jaar was zo’n driekwart van de Nederlanders bereidt mee te betalen aan zorg waar zijzelf geen gebruik van maken, maar anderen wel. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nivel Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel. Dit melden Nivel en Skipr.

Hoewel de meeste Nederlanders zich solidair tonen, verwachten ze van anderen niet dezelfde solidariteit. Slechts 64 procent verwacht dat anderen bereid zijn te betalen voor andermans zorgbehandelingen.

De cijfers komen overeen met voorgaande meetjaren. In 2017 bleek ook bijna driekwart van de bevolking bereid de zorgkosten te dragen voor anderen. Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op deze bereidwilligheid. In de premie voor het basispakket van de zorgverzekering zijn de zorgkosten opgenomen.

Nivel gebruikt de Barometer Solidariteit om te meten of mensen bereid zijn zorgkosten te dragen voor anderen en hoe dit verandert in de tijd. Sinds 2013 legt Nivel daarom elke twee jaar een vragenlijst voor aan een selectie van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. 

Door: Nationale Zorggids