Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nu er twee besmettingen zijn vastgesteld, is Nederland vooral in de ban van het coronavirus, maar is er natuurlijk nog meer nieuws. Deze week onder meer: zorggroep Pluryn mag onterecht ontvangen subsidies houden, de wachttijden in ziekenhuizen lopen flink op en Ieder(in) wil met een enquête en een pamflet de belangen van mensen met een beperking of chronische ziekte onder de aandacht brengen bij politici in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

Maandag: 'Zorggroep Pluryn mag miljoenen aan onterechte subsidies houden' 

De zorgorganisatie Pluryn in Nijmegen mag miljoenen euro's aan ten onrechte ontvangen overheidssubsidies houden, zegt de website Follow The Money (FTM) op grond van eigen onderzoek. Volgens FTM heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd dat een deel van de 20 miljoen euro subsidie had kunnen worden teruggevorderd, maar heeft minister Hugo de Jonge in november besloten dat niet te doen. Het gaat om subsidies die ten doel hadden jeugdzorgorganisaties schadeloos te stellen voor kosten die zij moesten maken bij de overgang van de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeenten.

Dinsdag: Enquête verkiezingen 2021 - wat willen mensen met handicap of ziekte?

Maart 2021 zijn de verkiezingen voor de nieuwe Tweede Kamer gepland. Ieder(In) wil dat politieke partijen veel meer aandacht besteden aan mensen met een beperking of chronische ziekte. Met een enquête wil de organisatie inventariseren welke punten van belang zijn. Die komen in het Ieder(in)-verkiezingspamflet aan de politieke partijen.

Woensdag: onderzoek naar rol families bij langdurige zorg naasten

Binnen de huidige participatiesamenleving wordt steeds vaker een beroep gedaan op hulp en ondersteuning van familie en directe naasten in de zorg voor ouderen en mensen met chronische aandoeningen en/of fysieke of verstandelijke beperkingen. De effecten daarvan op families en de onderlinge relaties binnen families zijn groot, maar krijgen momenteel nog (te) weinig aandacht. Op maandag 2 maart wordt dr. Marie Louise Luttik door het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen officieel geïnstalleerd als lector Familiezorg.

Donderdag: langere wachttijden ziekenhuis

De gemiddelde wachttijd voor het eerste consult in het ziekenhuis is in 2019 met 8 procent gestegen naar 4,3 weken. De stijging is vergeleken met 2018. Bij 68 ziekenhuislocaties stegen de wachttijden, bij 28 daalden ze en bij vier bleven ze gelijk.

Vrijdag: twee besmettingen met coronavirus in Nederland

Het coronavirus heeft nu toch ook ons land bereikt. In de speciale uitzending van de NOS over het coronavirus op donderdagavond meldde minister Bruins van Medische Zorg live dat een eerste geval van coronabesmetting was vastgesteld bij een man uit Loon op Zand. De man ligt op een isolatiekamer van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Vrijdag bleek ook een vrouw die in het AMC in Amsterdam werkt, besmet met het virus. Zij zit in thuisisoloatie in Diemen. Het nieuws van de besmettingen in Nederland houden de gemoederen bezig. Bedrijven en organisaties hebben een draaiboek klaarliggen, de GGD in Zuid-Limburg roept op evenementen te schrappen om de besmettingen in Duitsland vlakbij de grens met Kerkrade en Sittard en ook in het buitenland zitten Nederlanders vast doordat een coronabesmetting is vastgesteld in de omgeving. De overheid heeft een informatienummer geopend voor mensen die vragen hebben over het coronavirus.

Vooruitblik: zaterdag 29 februari Dag van de Zeldzame Ziekten

Morgen, op de meest zeldzame dag van jaar, is er landelijk aandacht voor zeldzame ziekten. Zeldzame aandoeningen zijn vaak erfelijk, chronisch, progessief en meestal levensbedreigend. In Nederland hebben zo’n een miljoen mensen een zeldzame ziekte. Door de zeldzaamheid en dus onbekendheid van de aandoeningen is de diagnose vaak een langdurig en moeizaam proces. 

Door: Nationale Zorggids