Zorgverzekeraars minder streng in preferentiebeleid bij medicijntekorten door coronavirus

Mocht het zo zijn dat er medicijntekorten ontstaan door het coronavirus, dan zullen zorgverzekeraars het preferentiebeleid minder streng handhaven. Dat betekent dat zij bereid zijn andere merken van een medicijn te vergoeden als er een tekort is aan het voorkeursmerk van een middel. Apothekers en medicijngroothandels zijn inmiddels op de hoogte gebracht van dit voornemen. Dit meldt Skipr.

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus kan gevolgen hebben voor de productie en het transport van medicijnen. Daardoor kan er een tekort ontstaan aan bepaalde middelen. Zorgverzekeraars hebben daarom woensdag aan apothekers en medicijngroothandels laten weten dat zij bij tekorten door het coronavirus het preferentiebeleid zullen versoepelen. De verzekeraars zien het als hun zorgplicht om voorbereid te zijn om mogelijke medicijnschaarste. Van groothandels verwachten de zorgverzekeraars dat zij op tijd melden wanneer er tekorten van een bepaald middel dreigen te ontstaan. Dan zullen de zorgverzekeraars kijken of het voorkeursbeleid losgelaten moet worden.

Op dit moment zijn er nog geen tekorten aan medicijnen zoals dat bij ontsmettingsmiddelen en mondkapjes nu het geval is. Wel wordt er antibiotica gehamsterd. Ook zijn er wat tekorten aan grondstoffen voor sommige medicijnen. Groothandels verwachten dat er in de komende maanden als gevolg daarvan medicijntekorten zullen ontstaan. 

Door: Nationale Zorggids