Taakstraf apotheker handelen in medicijnen

Tegen een medewerker van de apotheek in het Erasmus Medisch Centrum eiste de officier van justitie een straf van 150 uur voor verduistering van medicijnen. De 35-jarige man nam de medicijnen mee naar huis om ze vervolgens, zonder dat hij daar een vergunning voor had, door te verkopen. Dit meldt het OM.

In november 2018 komt de politie via twee wegen uit bij de 35-jarige Rotterdammer. Aan het begin van die maand wordt door de politie in Brabant een auto gecontroleerd. In deze auto treffen agenten een grote hoeveelheid medicijnen aan. De bestuurder verklaart dat hij die heeft gekocht van een medewerker van een ziekenhuis in Rotterdam en noemt ook een naam. Als de politie nader onderzoek doet, komen zij uit bij verdachte.

Verduistering van medicijnen

In dezelfde periode heeft de politie in Rotterdam een afspraak bij het ziekenhuis. Daar blijkt dat al een tijdje het vermoeden bestaat dat een medewerker van de apotheek medicijnen verduistert. Na de afspraak ziet een beveiliger op beelden de verdachte medicijnen in zijn rugtas stoppen. De politie wordt gebeld en komt ter plaatse. De verdachte wordt op heterdaad betrapt en laat de politie zelf zien dat in zijn auto een forse hoeveelheid medicijnen ligt.

Handel in zware medicatie

Volgens het Openbaar Ministerie handelde de verdachte in medicijnen om geld te verdienen. De officier daarover op zitting: “Verdachte heeft alleen aan zijn eigen financieel gewin gedacht. Daarbij heeft hij op geen enkele wijze stilgestaan bij de eventuele gevolgen van zijn acties.”

De officier neemt de man niet alleen de diefstal kwalijk, maar ook het feit dat hij zware medicijnen illegaal heeft verstrekt aan anderen. “Er is sprake van het doorverkopen van zware kalmeringsmedicatie, die normaal alleen op recept verkrijgbaar is.”

Roekeloos gedrag

Door dergelijke medicatie zonder recept aan mensen te verkopen heeft verdachte een groot risico genomen. Een verkeerde inname van dergelijke medicatie zonder advies van arts of apotheker kan ernstige gevolgen hebben voor de gebruiker en de volksgezondheid. Dat verdachte zo roekeloos is omgegaan met zware geneesmiddelen is zeer verwerpelijk, vooral omdat verdachte zelf bij een apotheek werkte.

Door: Nationale Zorggids