Normal_brief_geld_vijftig

De oprichter van zorgorganisatie Fundament Dragers in Zorg is door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en 240 uur taakstraf. De man heeft zich schuldig gemaakt aan fraude met pgb’s. Ook mag de man de komende 5 jaar het beroep van zorgverlener, curator en bewindvoerder niet uitvoeren. Zijn dochter is vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs. De onderneming Fundament moet een boete van 10.000 euro betalen. Dit meldt Rechtspraak.nl.

De rechter legde daarmee een lagere straf op dan de anderhalf jaar cel die de officier van justitie had geëist. Volgens de rechter had de man goede bedoelingen met de oprichting van de zorgorganisatie, maar heeft hij er zich geen rekenschap van gegeven dat hij niet aan de voorwaarden voor pgb’s voldeed.

Fundament Dragers in de Zorg is een instelling die op basis van persoonsgebonden budgetten zorg verleende aan mensen met een verstandelijke handicap. Ook was de oprichter bewindvoerder voor de 80 cliënten die zorg kregen van Fundament. Hij beheerde hun financiën en vroeg zelf de pgb’s aan. In 2013 startte zorgverzekeraar Zilveren Kruis een onderzoek naar de organisatie. Volgens de zorgverzekeraar heeft de man ten onrechte 3 miljoen euro aan pgb’s gedeclareerd.

Zo waren er volgens Zilveren Kruis teveel uren geregistreerd en besteedde de man de pgb’s geheel naar eigen inzicht, onder meer aan uitjes naar de Efteling. Ook voerde de man administratief medewerkers op als zorgbeleiders en schreef hij onterecht huur af van de rekening van een cliënt.

Door: Nationale Zorggids