Zorgverzekeraar overweegt beëindigen contract

Zorgverzekeraar CZ zegt het contract met zorginstelling Altenastaete mogelijk te willen beëindigen omdat zij geen antwoord krijgen op vragen over mogelijke fraude met declaraties. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Omdat er berichten in het nieuws waren over mogelijke fraude bij Altenastaete wilde verzekeraar CZ, die een contract met de instelling heeft, weten hoe dit zat. Volgens een woordvoerder van de verzekeraar heeft de zorginstelling nog niet geantwoord op hun verzoek om informatie. Een volgende stap voor de verzekeraar is mogelijk het beëindigen van het contract.

Zorgverzekeraars onderzoeken fraude bij Altenastaete

Ook andere zorgverzekeraars vermoedden dat er met declaraties wordt gefraudeerd. Zorgverzekeraar DSW concludeerde eerder al na eigen onderzoek dat Altenastaete veel meer uren zorg had gedeclareerd dan de bewoner voor wie werd gedeclareerd had ontvangen. Volgens DSW ging het om fraude. In totaal ging het om 30 duizend euro. Of DSW vervolgstappen gaat nemen, is niet duidelijk. Verzekeraar VGZ stond voor een vergelijkbaar probleem maar kon opzet van Altenastaete niet aantonen. Zij eisen 19 duizend euro terug van de zorginstelling. 

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd: veel problemen bij Altenastaete

Altenastaete ligt sinds vorige week onder vuur nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateerde dat de zorginstelling voor het grootste deel onvoldoende scoorde op patiëntveiligheid, deskundigheid van het personeel en kwaliteit van zorg. SGP-raadslid Peter Noordergraaf, die vorig jaar al over deze zaak zijn zorgen uitte, zegt: "Het gaat hier om een particuliere zorginstelling waar de gemeente nauwelijks raakvlakken mee heeft. Als gemeente kunnen we ook geen druk uitoefenen op de directie van Altenastaete." 

Hoewel de IGJ er weinig vertrouwen in heeft dat de directie van Altenastaete de punten in hun rapport kan verbeteren, zegt Directeur Ilonka de Waal dat ze een verbetertraject zijn begonnen. Altenastaete krijgt tot 1 juni de tijd om deze verbeteringen door te voeren. 

Door: Nationale Zorggids