Normal_heart-762564_640

De maatregelen tegen het coronavirus raken ons allemaal. Gelukkig brengen barre tijden in veel mensen ook het beste naar boven. Organisaties, bedrijven maar ook particuliere burgers komen met hartverwarmende initiatieven en creatieve ideeën om de mensen die het nog eens extra te verduren krijgen een hart onder de riem te steken. Van massaal applaus voor het zorgpersoneel en allen die Nederland nu draaiende houden tot hulplijnen, gratis voorzieningen, boodschappenacties en kinderen die tekeningen maken voor ouderen. Wil jij ook je steentje bijdragen? Laat je inspireren door onderstaande initiatieven:

Bellen met ouderen en kwetsbaren 

De noodzaak tot social distancing, thuisisolatie en de stop op bezoek aan verpleeghuizen heeft voor veel ouderen en andere kwetsbare groepen tot gevolg dat de dagen erg eenzaam zijn. Voor hen zijn er talloze acties op touw gezet om het sociaal contact toch in stand te kunnen houden. Zo roepen ouderenorganisaties op je als vrijwilliger op te geven voor de (al bestaande) Zilverlijn (Ouderenfonds), Telefooncirkel (Humanitas) of Luisterlijn om te bellen met ouderen en kwetsbaren. 

Kaarten en tekeningen sturen

Naast telefonisch of online contact is een echt kaartje of een mooie tekening natuurlijk ook heel fijn om te ontvangen als je de hele dag niemand ziet. En dat hoeft niet eens post van een bekende te zijn. Er zijn verschillende acties die oproepen om kaarten te sturen naar ouderen thuis, mensen in verpleeghuizen en patiënten in het ziekenhuis. Zo kun je via Omapost (voor de gelegenheid omgedoopt tot Cor.Omapost) tegen kostprijs een kaartje sturen aan oma of ieder ander die je een hart onder de riem wil steken. Via Schrijfmaatje van het Nationaal Ouderenfonds kun je je aanmelden als vrijwilliger om kaarten en brieven te schrijven aan ouderen.

Coronahulp - vrijwilligerswerk

NLvoorelkaar.nl is een platform waar vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben elkaar vinden. De website heeft een speciale categorie 'coronahulp' aangemaakt. Op moment van schrijven hebben zich al 1709 mensen aangeboden die door de coronamaatregelen thuis zitten en tijd hebben anderen te helpen. Bijvoorbeeld als oppas voor de kinderen, boodschappen doen, maaltijden koken, telefonisch of online contact of de hond uitlaten. Kijk op nlvoorelkaar.nl/coronahulp/ voor het aanbod of om je aan te melden als vrijwilliger.

Ook via Facebook, de groep Coronamaatjes (Almere en omgeving) en de website van het studenteninitiatief Gewoon mensen die willen helpen bieden mensen zich aan als coronahulp.

Thomas Acda is op Twitter een actie gestart om tussen het distributiecentrum en de winkels boodschappen apart te houden voor verplegend personeel, nu veel supermarktschappen leeg zijn door de coronacrisis. Met de plaatselijke Jumbo heeft hij kunnen regelen dat zorgpersoneel en ook ouderen en invaliden hun boodschappenlijstje kunnen insturen.

Eerbetoon aan zorgpersoneel

Dinsdagavond was er massaal applaus te horen voor alle zorgmedewerkers van Nederland. Vanochtend speelden veel radiozenders om 08.45 precies het nummer You'll Never Walk Alone uit solidariteit met mensen in de zorg. Ook hangen veel mensen en verenigingen spandoeken en kindertekeningen op als steunbetuiging, zichtbaar voor medewerkers vanuit het ziekenhuis. Telers en particulieren brengen bloemen naar ziekenhuizen en verpleeghuizen om hun waardering te uiten voor het personeel en om patiënten en ouderen een hart onder de riem te steken.

Met de campagne #hartnodig betuigen verschillende BN'ers hun steun voor het zorgpersoneel in Nederland. Onder anderen Linda de Mol, Paul de Leeuw, Humberto Tan en Gerard Ekdom geven de medewerkers met een videoboodschap een steuntje in de rug.

Zelf hulp nodig? Hulplijnen en steun voor mensen met coronavragen 

  • Rode Kruis hulplijn: het Rode Kruis biedt een luisterend oor, advies en praktische hulp aan mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Bellen kan tussen 09.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur naar 070-4455 888. Ben je doof of slechthorend? De Rode Kruis Hulplijn is ook bereikbaar via WhatsApp een berichtje sturen op 06 5781 3499.
  • MIND Korrelatie voor mensen met psychische klachten: medewerkers van MIND Korrelatie zijn elke dag tussen 09.00 en 18.00 uur bereikbaar via telefoon (0900-1450, €0,15/min), chat (tot 17:30 uur),WhatsApp en mail. Ook organiseert MIND elke dag een livestream met experts en ervaringsdeskundigen en is er een app voor contact met lotgenoten.
  • KBO-PCOB Oudereninfolijn: voor ouderen met vragen over corona. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op  030-3 400 600.
  • Single SuperMom Amsterdam biedt gratis via de Facebookgroep extra online support aan alleenstaande moeders. Met vlogs, blogs en live-chats geven zijn informatie en beantwoorden zij vragen van moeders.
  • Harteraadlijn: drie kwart van de mensen met hart- en vaatziekten is bang om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Voor mensen met hart- en vaatziekten is er de Harteraadlijn op 088-1111661. Medewerkers zitten klaar om vragen over het coronavirus en het leven met een hart- en vaataandoening te beantwoorden of een luisterend oor te bieden bij zorgen en onzekerheid. 
  • Helpdesk Welkom Online: de gratis helpdesk is op werkdagen te bereiken van 9:00 uur tot 17:00 uur op 088-344 2000. Medewerkers van het Nationaal Ouderenfonds helpen ouderen online op weg zodat zij contact kunnen houden met familie en vrienden via bijvoorbeeld videobellen en social media of zelf informatie kunnen opzoeken of spelletjes doen.

Mis je nog mooie initiatieven in het overzicht of heb je zelf een goed idee? Laat het weten in een reactie en wij voegen de actie aan de lijst toe.

Door: Nationale Zorggids