goede verzorging
Het wordt zo makkelijk gezegd: zorg goed voor jezelf. Hoe dan? Jelle Hermus van So Chicken is iemand die daar veelal eenvoudige maar doeltreffende antwoorden op heeft. We liepen zijn voor-jezelf-zorg-tips langs. 
 
Werkend in de zorg heb je de afgelopen periode heel wat flexibiliteit en creativiteit aan de dag moeten leggen. Hoe enthousiast iemand als zorgkracht ook is, het werk kost je waarschijnlijk bakken energie. 
 
Om als zorgkracht gemotiveerd en positief te blijven, is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Volgens positivo Jelle -So Chicken- Hermus is dat helemaal niet egoïstisch. Je kunt immers veel meer voor mensen om je heen betekenen als je goed in je vel zit. Waarom je dat zou doen? Omdat zorg dragen voor je omgeving, of dat nu je gezin is of de mensen op het werk, zowel voldoening en betekenis geven.  
 

Sta positief in het leven en inspireer anderen ermee 

Kies voor een ochtendroutine

Jelle is van mening dat meditatie in de ochtend goed werkt en een goede ochtendroutine doet dat ook. Dat bestaat uit onder meer een paar yoga- of sportoefeningen, gezond ontbijten, een stukje schrijven in je dagboek en je dag zo plannen dat je aan een doel werkt. 

Koester familie en vrienden

Relaties zijn voor ons als sociale wezens het meest belangrijk. Koester familie en vrienden. Juist investeren in andere mensen is belangrijk. Stop in je handtas altijd je ov kaart zodat je op ieder moment je familie of je vrienden kunt bezoeken. Op de fiets kan natuurlijk ook. 

Houd op met piekeren

Iedereen piekert wel eens en vooral veel. Het heeft geen zin, want vaak gaat het om piekeren over de toekomst of naar aanleiding van het verleden. In het heden is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Houd dat piekeren dus liever op afstand en pieker vooral niet over dingen waar je toch geen invloed op hebt. 

Wees blij

Het kan nooit je levensdoel zijn om te rennen en te vliegen. Wees daar alert op. Neem je taken serieus, maar overhaast niets. Plan je dagen goed en neem ook tijdig je rust. Na een lange en drukke werkdag en een bezoek aan de supermarkt, hoef je met al die tassen vol niet direct door naar de sportschool. Doe dat waar je blij van wordt. Als dat sporten is, is dat prima. Als dat thuis op de bank zitten is, ook goed. Verdeel dit soort zaken goed over de week. Energie krijg je van meerdere dingen. Doe waar je blij van wordt en wat passend is in het moment. 

Kies voor tevredenheid 

Tevredenheid is belangrijk dan geluk. Geluk zit ‘m in momenten en je weet nooit wanneer die zich voordoen. Kijk naar wat er is, waar jij je goed bij voelt en wees daar tevreden mee. De rest komt wel, of niet. Dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. Daar hangt jouw levensgeluk niet vanaf. 

Loslaten kun je leren

Loslaten is een belangrijk gegeven als je van het leven wilt genieten. Je schuldig blijven voelen, je schamen over iets wat is gebeurd, boos zijn over een gebeurtenis. Het kost je bakken energie en het helpt je niet verder. Laat het los.   

Ga voor die positieve uitstraling

Zorg voor je eigen welzijn. Dat betekent regelmatig bewegen, goed eten, en je mentale gezondheid in acht nemen. Om er maar een paar te noemen. Wees aardig voor jezelf en geef jezelf eens iets cadeau. Koop die mooie heuptas dames of die leuke jas. Kies eens voor jezelf. Zoals gezegd is dat niet egoïstisch. Als jij er blij van wordt, straal je dat uit en raak je vol energie. Met een positieve uitstraling kun je gemakkelijk anderen inspireren. Vanuit zelfliefde creëer je een mooiere wereld.