Angst voor de tandarts

Zo’n 2 miljoen mensen in Nederland zijn bang voor de tandarts. Is je tandartsangst of -schaamte zo groot dat je je bezoek telkens uitstelt, annuleert, of zelfs jaren geen afspraak hebt gemaakt? Dan kan je gebit én je algehele gezondheid daar flink onder lijden: een slechte mondgezondheid verhoogt de kans op longontsteking, aderverkalking, hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen als dementie. Maar gelukkig valt er iets aan te doen. We geven tips om je angst te verminderen, en vertellen hoe een tandartsverzekering daarbij kan helpen.

Speciale tandarts 

Als je extreem bang bent voor een bezoek aan de tandarts, kun je terecht bij de angsttandarts. Deze soort tandarts wordt speciaal opgeleid om te werken met mensen die een tandartsfobie hebben, en gaat zorgvuldig en mild te werk. Tijdens de behandeling is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht. Daarnaast heeft de angsttandarts bepaalde verdovende en kalmerende middelen die de behandeling zo comfortabel en prettig mogelijk maken – zoals lachgas of, in hevige gevallen, lichte narcose. 
 

Hoe het zit met de kosten

Met de zorg premie die je voor je basisverzekering betaalt, worden tandartskosten over het algemeen niet gedekt. Deze moet je dus zelf betalen. Behalve als je een groeistoornis, ernstige ontwikkelingsstoornis, of aangeboren afwijking van het kaak- en mondstelsel hebt. Of als er een tandheelkundige behandeling nodig is om het resultaat van een andere benodigde medische behandeling te vergroten.
 

Eigen risico

In het geval van de angsttandarts vallen de kosten meestal onder de tandartsverzekering. In sommige gevallen wordt de extra behandeltijd die de angsttandarts in rekening brengt, gedekt door de basisverzekering. Dit gebeurt vaak wanneer je tandartsfobie is bewezen en je een verklaring hebt van een psycholoog, bijvoorbeeld. Of als je toestemming van je zorgverzekeraar hebt om je door de angsttandarts te laten behandelen. Maar zelfs met een verklaring van een psycholoog geldt eerst het eigen risico.
 

Tandverzekering

Als je hoge tandartskosten verwacht, is het daarom verstandig om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Hiermee hoef je onder andere de jaarlijkse controle en nodige vullingen niet uit eigen zak te betalen. Afhankelijk van de dekking worden ook verdoving middels lachgassedatie en gehele narcose grotendeels vergoed. Wel zo’n geruststellend gevoel.
 

Wat je nog meer kunt doen

Een paar tips om je tandartsangst te verminderen of verhelpen:
  • Zoek een tandarts die je wensen en angsten begrijpt. Praat met de arts over je zorgen. Dit schept vertrouwen.
  • Spreek met de arts af dat deze je precies vertelt wat er tijdens de behandeling gebeurt. Spreek ook een ‘stopsignaal’ af, voor wanneer je de behandeling wil pauzeren. Zo hou jij de regie.
  • Zet tijdens de behandeling fijne achtergrondmuziek op of neem een koptelefoon mee om naar met je favoriete playlist te luisteren. Afleiding helpt.
  • Vraag of een naaste mee wil gaan om je te steunen.
  • Vraag om een (lokale) verdoving of een kalmeermiddel, voor minder pijn en meer rust.