Week 25: coronabonus, rechtszaak verpleeghuizen en spoedwet

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: coronaspoedwet mogelijk pas op 1 oktober van kracht

De coronaspoedwet zal mogelijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister Hugo de Jonge. Het kabinet gaat na tal van "fundamentele commentaren" over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt. Na het reces begin september zullen beide Kamers het wetsvoorstel behandelen, verwacht De Jonge.

Dinsdag: overuren kunnen zorgmedewerkers toeslagen gaan kosten

Zorgmedewerkers die dit jaar door overwerk (door bijvoorbeeld de coronacrisis) meer verdienen dan zij vooraf bij de Belastingdienst hebben opgegeven, lopen het risico dat zij hun toeslagen voor bijvoorbeeld huur, zorg of kinderopvang moeten terugbetalen. Uitzonderingen zijn niet mogelijk, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

Woensdag: rechtszaak verpleeghuisbewoners tegen Staat van de baan

Verpleeghuisbewoners en hun familieleden die meer bewegingsvrijheid en bezoek willen, zien af van een rechtszaak tegen de Staat. Die is na een "goed gesprek" met het ministerie van Volksgezondheid niet meer nodig, zegt advocaat Liesbeth Zegveld. De advocaat eiste namens de bewoners en hun familie dat minister De Jonge verpleeghuizen met onnodig strenge bezoek- en uitgaansregels uiterlijk woensdag 24 juni tot de orde zou roepen. 
 

Donderdag: 1.000 euro bonus voor zorgpersoneel in alle sectoren

Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden krijgen een bonus van 1.000 euro netto. Hiermee laten de Tweede Kamer en het kabinet hun waardering en dankbaarheid zien voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de coronacrisis hebben verricht.
 

Vrijdag: bij genoeg coronavaccins kan GGD iedereen in paar weken inenten

Zodra het vaccin tegen corona beschikbaar is, kan heel Nederland binnen "een paar weken" ingeënt worden tegen het virus, zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw. Wel valt of staat de vaccinatiecampagne met de hoeveelheid beschikbare vaccins
 

En dan nog dit: 'Paniek rond Kawasaki was begrijpelijk, maar corona heeft géén vat op kinderen'

Tijdens de coronapiek, in mei, belandden er ineens jonge kinderen op de ic. Met dezelfde symptomen als volwassenen bij wie corona was gediagnosticeerd. Hoe kon dit? Het RIVM en het kabinet wisten toch zeker dat kinderen geen gevaar liepen en de scholen open konden blijven? Er brak paniek uit en op social media verspreidde het ‘nieuws’ dat de overheid ons weer een oor had aangenaaid zich nog sneller dan het virus zelf.

Door: Nationale Zorggids