Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Minister Martin van Rijn voor Medisch Zorg wil dat de Nederlandse zorgverzekeraars gezamenlijk risico gaan dragen voor zorgaanbieders die failliet zijn, zodat ze hun faillissement gecontroleerd kunnen afhandelen. Het voorstel is om dit gezamenlijke risico via een boedelkrediet te dragen. Dit meldt Skipr.

Van Rijn kijkt hierbij naar het onverwachte en snelle faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen. Omdat Zilveren Kruis de ziekenhuisgroep geen cent meer wilde geven, kon geen rekening meer betaald worden. Schuldeisers haalden het tijdelijke personeel uit de ziekenhuizen omdat er geen geld achter de hand was. De zorg moest al snel staken. Veilige zorg was geen garantie meer en dus moest er voor tienduizenden patiënten een plekje worden gezocht in andere ziekenhuizen.

Gecontroleerde afbouw en overdracht van zorg

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vinden dat zo’n faillissement nooit meer mag voorkomen in Nederland. Gecontroleerde afbouw en overdracht van zorg zijn noodzakelijk. Minister Van Rijn staat achter de aanbevelingen van beide toezichthouders en is voornemens om deze over te nemen. Van Rijn wil een vangnet aan de kant van de zorgverzekeraars en niet aan de kant van de overheid omdat dit niet in verhouding zou staan met waar de Zorgverzekeringswet voor is. Een boedelkrediet zorgt ervoor dat er geld beschikbaar is voor de curator en dat de zorg voorlopig gegarandeerd blijft bij een faillissement. 

Door: Nationale Zorggids