Normal_apotheek_magistrale_bereiding

Apothekers mogen ook apotheekbereidingen declareren van medicijnen waarvan al een  gelijkwaardig geregistreerd geneesmiddel op de markt is. Het gaat daarbij om middelen met dezelfde combinatie van werkzame stof, dosering en toedieningsvorm. Apothekers moeten uiteraard wel voldoen aan de inhoudelijke criteria voor magistrale bereidingen. Dat volgt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wordt daarin in het gelijk gesteld, zo meldt de NZa. 

 

De Nederlandse Zorgautoriteit maakt sinds 2019 ook de declaratie mogelijk van magistrale bereidingen waarvoor een equivalent geregistreerd geneesmiddel middel op de markt verkrijgbaar is. Tot en met 31 december 2018 gold als voorwaarde bij het in rekening brengen van de deelprestaties voor magistrale bereidingen dat er geen equivalent geregistreerd geneesmiddel in de handel verkrijgbaar mocht zijn.

Bezwaar tegen wijziging in regelgeving

In september 2018 tekende een aantal partijen bezwaar aan bij de NZa tegen deze wijziging van de regelgeving. Partijen voerden onder meer aan dat de aanpassing niet rechtmatig zou zijn op grond van geldende nationale en Europese wet- en regelgeving. Het effect ervan zou onder meer zijn dat de in de handel beschikbare geneesmiddelen oneerlijk concurrentie krijgen van volgens partijen kwalitatief minder goede magistraal bereide middelen. Vervolgens zijn partijen in januari 2019 in beroep gegaan bij het CBb. Dat  heeft nu uitspraak gedaan en de NZa in het gelijk gesteld. 

Beleidswijziging ziekenhuisfarmacie 

Momenteel bereidt de NZa ook een beleidswijziging voor met betrekking tot de intramurale farmacie (ziekenhuisfarmacie). Die heeft tot doel een onnodige belemmering weg te nemen voor het declareren van apotheekbereidingen. Naar verwachting treedt deze wijziging in werking vanaf 1 januari 2021.

Door: Nationale Zorggids