NZa: passende zorg vereist aanpassing van de bekostiging van zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert de minister voor Medische Zorg om de bekostiging van de zorg zo spoedig mogelijk gezamenlijk – overheid, zorgvragers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars – aan te pakken. Deze kent nu vooral prikkels die sturen op productie, maar niet op zorg die bijdraagt aan de ervaren kwaliteit van leven en onvoldoende aan de ervaren kwaliteit van zorg. Dit meldt de NZa.
In de huidige bekostiging worden zorgaanbieders voornamelijk beloond voor het verlenen van meer zorg. Ziekte is het verdienmodel, niet gezondheid. Dit betekent dus meer inkomsten voor zorgaanbieders bij het verlenen van meer behandelingen en aan meer patiënten.
 

Corona-uitbraak zet toegankelijkheid zorg onder druk

Door de corona-uitbraak is de toegankelijkheid van zorg (meer) onder druk komen te staan. Planbare zorg moet worden ingehaald, maar er is ook zorg verdampt. Tegelijker­tijd zit de toepassing van digitale zorg in een stroomversnelling. Bij het opschalen van de reguliere zorg in de ziekenhuizen is ingezet op pri­oritering van patiënten op basis van urgentie en daarbij is extra aandacht gevraagd voor passende zorg en digitale zorg.
 
Directeur Regulering Josefien Kursten benadrukt: "Het is van belang dat goede ontwikkelingen structu­reel kunnen worden toegepast, zodat de zorg op langere termijn organiseerbaar, betaalbaar en toegankelijk blijft en aansluit op de behoefte van de patiënt”.  
 

Gedifferentieerde bekostiging zorg

De NZa ziet verschillende vormen van bekostiging voor verschillende vormen van zorg als de meest kansrijke optie voor het stimuleren van passende (digitale) zorg. Dat betekent dat er een bekostiging op maat moet komen voor bijvoorbeeld de acute zorg, de planbare zorg en de zorg voor chronisch zieken. Ons startpunt is de medisch-specialistische zorg maar de nieuwe bekostiging kijkt over sectoren heen. Het gaat om fundamentele veranderingen, die binnen het huidige stelsel kunnen worden opgepakt.
 
Naast een verandering in de bekostiging zijn er ook andere maatregelen die (in samenhang) passende (digitale) zorg stimuleren. Hierbij kijken we onder andere naar de contractering van zorgverzekeraars. Voor het stimuleren van digitale zorg gaan we ook in op specifieke maatregelen, vanuit het principe ‘digitaal (ondersteunde zorg), tenzij…’
 

Samen met de zorg

Over de uitwerking van de bekostiging wil de NZa de komende tijd graag het gesprek aan gaan met Zorginstituut Nederland, zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntvertegenwoordigers. In het advies dragen we opties aan. Ze hanteren daarbij als uitgangspunt dat de bekostiging in dienst moet staan van passende zorg en digitaal als het kan. 
 
Door: Nationale Zorggids