Normal_geld1

In juni liet het kabinet weten te werken aan een coronabonus voor zorgmedewerkers in alle sectoren van de zorg die direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden. Zij krijgen een bonus van 1.000 euro netto als blijk van waardering. Momenteel werkt de overheid aan het uitwerken van de regeling hiervoor. Wat staat er tot nu toe vast? 

Het geld is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Dus de verpleeghuiszorg, ziekenhuiszorg, ambulancezorg, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en andere sectoren.

Ook apothekers krijgen de coronabonus, omdat zij ook in coronatijden ervoor zorgen dat de medicijnen geleverd werden. Soms leverden ze deze thuis af bij kwetsbare groepen, met name ouderen.

Voor wie is de bonusregeling niet?

In een handreiking van het ministerie van Volksgezondheid komt te staan voor wie de bonusregeling is en voor wie deze nadrukkelijk niet is. Duidelijk is dat de zorgprofessional voor wie het werk (tijdelijk) stil kwam te liggen of op een lager niveau kwam te liggen géén bonus krijgt. Dit geldt voor individuele professionals en voor beroepsgroepen die als geheel minder werk kregen, zoals fysiotherapeuten, gezondheidspsychologen, ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten en podotherapeuten. De volledige lijst wordt na de zomervakantie gepubliceerd.

Aanvraagloket op 1 oktober open

Het ministerie van Volksgezondheid zorgt er in overleg met zorginstellingen voor dat het geld terechtkomt bij de mensen voor wie het bedoeld is. Tijdens de zomer wordt verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed en zo eenvoudig mogelijk kan worden uitgekeerd. Het streven is om het loket waar de bonus kan worden aangevraagd uiterlijk 1 oktober te openen.

V&VN, beroepsvereniging  voor verpleegkundigen en verzorgenden, vindt de bonus een mooi gebaar, “maar het is eenmalig en het is lang niet voldoende. Zorgverleners worden ondermaats betaald. Daarom moeten alle verpleegkundigen en verzorgenden één schaal omhoog”, zegt voorzitter Gerton Heyne.

Invloed op zorg- en kinderopvangtoeslag

Het lijkt erop dat de bonus gevolgen kan hebben voor hun recht op zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag. Volgens zorgminister Hugo de Jonge is het technisch niet mogelijk om daar bij te uitvoering rekening mee te houden. Dit tot grote woede van de linkse oppositie. “Een bonus moet ook echt een bonus zijn.”

Artsenbonus? 

Uit een online opiniepeiling van Medisch Contact blijkt dat artsen, die nu geen recht hebben op de bonus, vinden dat ze ook recht hebben op een coronabonus. Maar wel alleen die artsen die op de covid-afdeling hebben gewerkt. Meer dan 15 procent van de ondervraagde artsen vindt dat alle artsen een bonus moeten krijgen. 

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: Rijksoverheid, V&VN, Medisch Contact