Starten met fitness

'Mam, zou ik alsjeblieft een abbonement bij de basic-fit mogen?' Elke ouder kent het vast wel: op een gegeven moment komt je kind op een leeftijd waar er behoefte is aan sporten in de sportschool. Alle vrienden beginnen zich steeds meer bezig te houden met krachttraining en ook de meisjes zijn er steeds meer mee bezig. Maar, het is toch een andere tak van sport dan de vereniging waar hij of zij bij zat. Er zijn een paar dingen die je als ouder moet weten om ervoor te zorgen dat je kind weet wat hij of zij gaat doen in de sportschool.

Krachttraining

Als ouder zie je krachttraining al snel als iets wat schadelijk is voor de spieren van je kind. Het is begrijpelijk dat dit wordt gedacht. Zeker omdat kinderen nog in de volle groeispurt zitten. Gelukkig is dit zeker niet het geval. De voorwaarde hierbij is dat de krachttraining wel onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd. Zo mogen er geen fouten zijn in de techniek en moeten de spieren voldoende rust krijgen. Klaagt je kind over spierpijn, maar wil hij of zij toch naar sportschool? Voorkom dit dan en zoek een alternatief, zoals cardio. Ook is het dus uiterst belangrijk om streng in te haken op de techniek van de krachttraining. De blessures die voortkomen uit het uitvoeren van de verkeerde techniek zijn namelijk erg vervelende blessures

Begeleiding

Begint je kind net in de sportschool en heeft hij of zij nog geen ervaring? Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang er dus maar een juiste vorm van begeleiding in zit. Ze kunnen namelijk misleid worden door het aantal kilo's gewichten wat het lichaam aankan. Daarnaast zijn er verschillende spiergroepen die een beperkt aantal oefeningen per week mogen, anders worden de spieren overbelast. Het is logisch dat je als ouder zijnde hier geen ervaring en kennis over hebt. Gelukkig is er in elke sportschool genoeg aanbod in begeleiding. Zo kunnen er schema's worden opgesteld, maar kan er ook een vorm van 1 op 1 begeleiding worden aangeboden. En, ten slotte moet iedereen wel met een vorm van begeleiding beginnen om uiteindelijk geheel zelfstandig te kunnen sporten.

Het antwoord op de vraag 'Mam, zou ik alsjeblieft een abbonement bij de basic-fit mogen?', zou dus zeker een ja kunnen zijn. Maar, we raden wel aan om aanwezig te zijn bij de intake om sterk op bovenstaande punten door te drukken.