Thuiszorg Naborgh moet DSW te veel gedeclareerde zorg terugbetalen

Onlangs oordeelde de rechtbank dat Thuiszorg Naborgh aansprakelijk is voor de te hoge en onrechtmatige declaraties die het indiende bij zorgverzekeraar DSW. Dit deed de thuiszorgorganisatie twee jaar lang. De hoofdelijke aansprakelijkheid is voor de rekening van directeur Shanna Naborgh. Hoeveel de instelling moet terugbetalen is nog niet bekend. Dit meldt Pointer. 

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) – die aangifte deed tegen Thuiszorg Naborgh – blijkt dat de declaraties van de Rotterdamse zorgaanbieder afweken van de declaraties van vergelijkbare zorgaanbieders. Mogelijk zijn er strafbare feiten gepleegd, oordeelde de NZa afgelopen mei. Later bleek soms zelfs te zijn gedeclareerd voor zorg die nooit is geleverd.

Geleverde zorg bewijzen

Zorgverzekeraars CZ en DSW weigerden al langer betalingen aan de organisatie wegens deze vermoedens van fraude maar ook omdat het bedrijf medische handelingen zou laten uitvoeren door onvoldoende gekwalificeerd personeel, soms zelfs door schoonmakers. DSW wil geld terugzien en dat gaat ook gebeuren. Hoe hoog dit bedrag wordt, weet de rechter nog niet. Mede omdat deze Naborgh de kans wil geven om te laten zien hoeveel zorg wél is geleverd.

Miljonair 

Twee jaar na het in het leven roepen van Thuiszorg Naborgh, was directrice Shanna Naborgh op 26-jarige leeftijd al een miljonair die in een BMW i8 reed en veel uitgaf aan grootse personeelsfeesten.

Het dossier van de NZa is inmiddels overgedragen aan het Openbaar Ministerie die met een strafrechtelijk onderzoek van start gaat.

Door: Nationale Zorggids