Korting collectieve zorgverzekering van 10 naar 5 procent

De korting op de basispremie via een collectieve zorgverzekering wordt verlaagd van 10 naar 5 procent. Deze lagere korting moet er samen met andere maatregelen voor zorgen dat er meer onderscheid komt tussen de vele verschillende collectiviteitsverzekeringen die nu bestaan. Als de maatregelen geen effect hebben, overweegt het ministerie van Volksgezondheid de collectiviteitskorting helemaal af te schaffen. Dit meldt PW.

In de loop der jaren is er een wildgroei aan collectieve verzekeringen ontstaan die onderling nauwelijks verschillen. Het idee van de collectieve verzekering was, dat zorgverzekeraars voor een grote groep verzekerden zorgafspraken maakten en kortingen onderhandelden. In de praktijk houden verzekeraars echter geen rekening met de collectieve groepen verzekeraars in de onderhandelingen. Vervolgens verdienen ze de collectiviteitskortingen terug door de algemene zorgpremie te verhogen.

De NZa gaat verzekeraars nu verplichten om zorginhoudelijke afspraken voor het mogen toepassen van de collectiviteitskorting. Ook moeten verzekeraars duidelijk maken op basis van welke standaardzorgverzekering de collectieve zorgverzekering is gebaseerd. Zo moet het makkelijker worden voor mensen om zelf onderlinge zorgverzekeringen, zowel individuele als collectieve verzekeringen te vergelijken. In de praktijk blijkt een collectieve verzekering namelijk lang niet altijd goedkoper dan een individuele polis. Een werkgever mag een werknemer dan ook niet verplichten deel te nemen aan een collectieve verzekering.

Door: Nationale Zorggids