Normal_wallet-637042_640

Aad de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, vindt dat zorgverleners meer geld moeten verdienen dan ze nu doen, maar het gevolg is wel dat de Nederlander dan meer moet betalen voor zijn zorgverzekering. Dit meldt NPO Radio 1. 

“Zorgkosten bestaan voor 60 procent uit loonkosten. Dus op het moment dat de lonen omhoog gaan, dan gaan de zorgkosten, de zorgpremie en de belastingen omhoog. Dat moeten we ons realiseren”, zegt De Groot.

Tweede Kamer stemt tegen loonsverhoging

Gisteren stemde de Tweede Kamer tegen extra salarisverhoging voor zorgverleners. Twee moties daartoe – één van de SP, GroenLinks en PvdA en één van de PVV – werden in een hoofdelijke stemming verworpen. De coalitiepartijen stemden tegen. Zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark lieten eerder al weten dat er op dit moment geen geld is voor een structurele loonsverhoging voor de zorg. Om waardering te tonen, wordt er eenmalig een coronabonus uitgekeerd van 1.000 euro.

Loonsverhoging moet ergens van betaald worden

De Groot snapt de overheid wel, want het geld komt uiteindelijk uit één potje. En dat moet ook ergens van betaald worden. De Nederlander is dan de dupe, omdat de zorgpremie dan omhoog gaat. Daartoe moeten ze bereid zijn. Ook weet hij niet of de ontevredenheid die onder zorgmedewerkers heerst opgelost wordt met meer geld. In zijn vier jaar als ziekenhuisdirecteur zag hij vooral zorgverleners die minder werkdruk wilden, minder papierwerk, meer zelfstandigheid en betere opleidingsmogelijkheden. 

Uit een opiniepeiling van Hart van Nederland onlangs, bleek dat ruim 60 procent van de Nederlanders niet bereid is om hun zorgverzekeraar meer te betalen, zodat zorgmedewerkers meer kunnen verdienen. Een deel van die 60 procent is van mening dat zorgverzekeraars de premie  helemaal niet hoeft te verhogen bij een salarisverhoging in de zorg. Zo zouden verzekeraars al genoeg geld innen en is een aanpassing van het zorgstelsel nodig. 

Door: Nationale Zorggids