Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg stelt dat de gemeentelijke zorgverzekering slechts één van de instrumenten is om schulden, armoede en zorgmijding tegen te gaan. Zij zegt dit omdat de PvdA zich zorgen maakt over de verdwijnende collectieve zorgverzekeringen voor minima en voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Gemeenten en zorgverzekeraars komen er steeds vaker niet uit om afspraken hierover te maken. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

De gemeentepolis is niet de juiste oplossing voor iedereen. Sommigen hebben bijvoorbeeld meer baat bij keuzehulpen of vroegsignalering bij beginnende schulden, aldus Van Ark. Er is nu ook onderzoek gaande naar gemeentepolissen en andere maatregelen die mogelijk effectief zijn in het tegengaan van zorgmijding.

Samenwerkingen buiten kerngebied blijken lastig

Steeds meer zorgverzekeraars trekken zich als gemeenteverzekeraar terug. De reden hiervoor zou zijn dat vooral buiten hun kerngebieden, het lastig om samenwerkingen aan te gaan. Van Ark snapt dat sommige zorgverzekeraars zich terugtrekken. Sommige gemeenten laten kosten die voorheen via de bijzondere bijstand werden vergoed, nu in gemeentelijke verzekeringen stoppen. “Dat maakt dat de rekening ook voor zorgverzekeraars steeds hoger wordt.” Gemeenten moeten goed kijken naar hun polis en eventuele alternatieven, stelt de minister.

Door: Nationale Zorggids