Normal_geld__pennen__contract__afspraak

De FIOD heeft woensdag in samenwerking met de sociale recherche van de gemeente Den Haag twee woningen, een bedrijfspand en een opslagbox in Den Haag doorzocht. De FIOD verdenkt twee functionarissen van een zorginstelling en een zzp’er die voor de zorginstelling werkte, van een faillissementsfraude en van verduistering van meer dan 3 miljoen euro aan zorggeld. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

De zorginstelling in Den Haag gaf hulp aan mensen met psychische of psychiatrische problemen en ging in het najaar van 2018 failliet. De vijf jaar ervoor zou het zorgbedrijf ruim 12 miljoen euro hebben ontvangen voor het leveren van geestelijke gezondheidszorg (ggz) en zorg vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) aan cliënten. In 2016 ontstonden er bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg en kwam de instellingen op een dwangsom te staan.

Te veel gedeclareerde zorg

Een grote zorgverzekeraar vorderde ook tonnen terug van de zorginstelling, vanwege te veel gedeclareerde zorg. Dit laatste leidde tot een civiele rechtszaak waarin de rechter in 2018 oordeelde dat het aannemelijk was dat de zorginstelling zorg declareerde terwijl er ernstige aanwijzingen waren dat zij niet (altijd) aan de geldende voorwaarden voor recht op vergoeding had voldaan. De verzekeraar vorderde hierop bijna 5 miljoen euro van de zorginstelling vanwege onterechte declaraties en fraude.

Vervolgens werd door de zorginstelling surseance aangevraagd en uiteindelijk volgde het faillissement van de stichting. Omdat de administratie niet volledig was bijgehouden werd er door de curator aangifte gedaan van fraude. Er liep toen al een onderzoek door de FIOD omdat de Belastingdienst al een vermoeden had van gesjoemel met inkomstenbelasting bij de zorginstelling.

Meer dan 3 miljoen euro verduisterd

Het vermoeden is dat de verdachten tussen 2013 en 2018 met elkaar voor meer dan 3 miljoen euro hebben verduisterd bij de zorginstelling. Na het faillissement konden zij geen juiste administratie overhandigen en werden de jaarrekeningen vermoedelijk valselijk opgesteld. De verdachten declareerden vermoedelijk forse rekeningen voor verbouwing van huizen van henzelf en familieleden en werd er voor meer dan een ton aan meubels gedeclareerd vanuit de zorginstelling. De verdachten betaalden zichzelf een riant salaris uit en er werden grote contante geldopnamen gedaan.

Bij de doorzoeking op woensdag 26 augustus is administratie meegenomen en beslag gelegd op onroerend goed en waardevolle goederen zoals drie auto’s, sieraden en designertassen. 

Door: Nationale Zorggids