Zilveren Kruis en Diabeter zetten digitale zorg in voor diabetes type 1

Diabeter en Zilveren Kruis zijn in 2018 al een tienjarige samenwerking aangegaan om samen specialistische diabeteszorg voor patiënten met diabetes type 1 te kunnen bieden. Nu de coronacrisis gaande is, zijn de zorgverzekeraar en zorgaanbieder meer gaan digitaliseren: de partijen houden digitale zorg permanent in hun pakket voor patiënten. Dit meldt Zilveren Kruis. 

Normaal gesproken moet een diabetespatiënt geregeld naar het ziekenhuis voor metingen en andere afspraken. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat ook de diabeteszorg meer online plaatsvindt. Nu Diabeter en Zilveren Kruis hier enige ervaring mee hebben, zien ze dat een team op afstand net zo makkelijk glucosewaardes van mensen met diabetes type 1 kan meten. Afspraken op de poli blijken ook niet altijd meer nodig en daarom houden de partijen beide ontwikkelingen in hun zorgaanbod.

Risicogroep corona

“Diabetespatiënten behoren tot een risicogroep van COVID-19. Daarom zijn wij in een vroeg stadium zorg op afstand gaan leveren. Als het echt nodig is kan men uiteraard terecht op de polikliniek. Diabeteszorg is sterk verbonden met diabeteshulpmiddelen. Door de moderne technologie van bijvoorbeeld insulinepompsystemen kan de arts of verpleegkundige op afstand meekijken met de diabetesregeling van een patiënt en tijdig adviezen geven”, zegt kinderarts en oprichter van Diabeter Henk-Jan Aanstoot. Patiënten hoeven hierdoor niet meer drie of vier keer per jaar naar de poli, maar slechts één of twee keer.

Door: Nationale Zorggids